Trençkot Nasıl Giyilir ve Seçilir?

Trençkot Nasıl Giyilir ve Seçilir?

Trençkot, özel olarak bahar geldiğinde giyilen ve bütün kadınların gardrobunda olması gereken en önemli parçalardan bir tanesidir. Trençkotlar zahmetsiz bir şıklık yakalamanıza yardımcı olur. Klasik model trençkot gardoplarda her zaman bulunan modellerdendir ve sonbahar rüzgarları geldiğinde ya da bahar yağmuru varsa hep şık ve elegan görünmeniz için en uygun parçadır.

Pek çok modeller ve renklerde trençkotlar var olsa da, klasik olarak bej veya haki trençkot modellerini seçmek en doğru karardır. Trendleri takip eden ve giyinmeyi seven kişiler farklı desen ve renklerde birkaç adet trençkot alıp şıklıklarına şıklık katabilirler.

Tarih boyunca trençkotlar modaya 1.Dünya Savaşı zamanında İngiliz ordusu için su geçirmeyen, yağmur ve rüzgârdan koruyan hafif ve kullanışlı bir parka arayışı ile girmiştir. Bu ceket “Trench Coat” ismini askerlerin kullandığı 1914 1.Dünya Savaşı esnasında siperlerde kullanılmaya başlandığında almıştır. “Trench” Ingilizce’de “Siper” , “Coat” da “Ceket-Palto” demek olduğundan dolayı iki kelimenin birleşmesi savaşta kullanışlı olması amacıyla tasarlanan bu tip ceketler için oldukça mantıklıdır.

Bu ceketler, savaşların arkasından gezgin ve araştırmacıların en sevilen kıyafeti haline geldi. Arkasından Hollywood’un favori parçası oldu diyebiliriz. Çünkü klasik trençkotlar birçok gangster filmi dahil olmak üzere kendine güvenli olmayı ve şıklığı temsil eden bir kıyafet olarak kullanıldı. Böylece trençkotlar, kadınların farklı tarz ile kombinlemiş olduğu ve zarafetin işareti olarak gördükleri bir parça haline gelmiştir.

Kısa trençkotlar:

Kısa Trençkotlar uzunluk olarak kalçaların üzerine gelir ve giyenleri uzun gösterir. Bu nedenle özellikle kısa boylu kadınlar için giyilmesi tavsiye edilir. Eğer geniş kalçalara sahipseniz kısa trençkotlar giymemeniz önerilir.

Orta Uzunlukta Trençkotlar:

Orta uzunlukta trençkotlar dizin üzerinde kalan klasik trençkot modelidir ve bütün vücut tipleri, her boya sahip kadın kendisine uyan, orta uzunlukta trençkot modeline ulaşabilir.

Uzun Trençkotlar:

Minyon, kısa boylu kadınlara tavsiye edilmeyen uzun trençkotlar ayak bileğine kadar inebilir. Eğer giymeye kararlıysanız da yüksek topuklular ile ve dizin hemen altına inen boydaki uzunluklarını tercih etmeniz önerilir. Uzun trençkotlar uzun boylu kadınlar için idealdir. 

Geniş Yakalı Trençkotlar:

Bazı trençkotlar çok geniş yakalara sahiptir. Bunlar özellikle minyon kadınlara tavsiye edilir. Öte yandan kilolu kadınlara bu tip trençkoları tercih etmemeleri önerilir.

Fit bir görünüm için trençkotunuzu kemer ile kombinleyebilirsiniz. Kemerli ve düğmeli olarak kullanabileceğiniz trençkotlarla daha havalı bir hava elde edebilirsiniz.

Trençkotun en iyi taraflarından biri size profesyonel bir şıklık katmasının yanında kombin yapmanızı kolaylaştırmasıdır. Bej, kahve veya lacivert renklerin bir trençkotu neredeyse bütün renklerle rahatça kombinleyebilirsiniz.

Fonksiyonel bir parça olmasından dolayı trençkotları eteklerden, tulumlara, elbiselerden pantolonlara birçok değişik seçenek ile kombinleyebilirsiniz. Trençkot giyerken dikkat etmeniz gereken konulardan biri etek boyudur. Eteğiniz ile trençkotunuzun boyunun eşit olmasına veya eteğinizin daha kısa olmasına önem verin. 

Trençkot, kadın tesettür giyimde çok önemli yer tutan parçalardan biridir. Stiliyle tesettür giyime uyum sağlarken şıklık da sağlar.

Klasik bej trençkotlar klasik modellerden olduğundan dolayı bunları tercih etmek isteyebilirsiniz. Bu bej trençkotlar pastel mavilerle, siyah, kahve ve hatta griler kıyafetlerle güzel bir kombin yaratacaktır.

Trençkotları spor ayakkabılar da dahil olmak üzere pek çok ayakkabı türüyle kombinleyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, kısa trençkotları, yüksek topuklu, diz üstü çizmelerle kombinleyebilirsiniz. Ama bilekte biten kısa botlar ile kullanırken dikkat etmelisiniz. Çünkü bilekte biten kısa botlar bacak boyunuzu keserek sizi olduğunuzdan kısa gösterebilir. Eğer uzun boyluysanız uzun bir trençkotla babetler bile yeterli olacaktır.

Bu klasik parça, bütün tarzların ve ortamların kombini olabilecek ve size zariflik katacaktır.

Trençkotları Farklılaştıran Detaylar

Trençkot da bir çok düğme, kollarında kemerler, omuzlarında apoletler gibi detaylar bulunur. Bu detayların belirli işlevleri ve amaçları var.

Son dönemde tek düğmeli tipleri de görülse de klasik bir trençkot çift düğmeli ve kruvaze ceket olarak görülür. Bundan başka ön kısmında 10 adet düğme bulunur. Çift düğmeli ve kruvaze yapılmasının elbette bir nedeni var. Bu aslında İngiliz denizcilerin rüzgarın estiği yönden etkilenmesin diye, rüzgardan korunmak için kullandıkları ceket formu olarak sonrasında İngiliz ordusu tarafından da benimsenmiş ve zamanın trençkotlarında da bu kullanılmış.

Diğer bir önemli detay ise trençkotların yakalarıdır. Trençler genel olarak yakaları kaldırılarak kullanılır. Bunun amacı giyen kişinin boynunu bir eşarp gibi ters rüzgarlardan korumaktır.

Astar kısmı bir trençkotun vazgeçilmez parçasıdır. Fazladan sıcaklık verdikleri için çıkarılabilir astarlar geçmişten günümüze trençkotların sıcak ve soğuk havalarda kullanabilmesine yarıyor.

Günümüzde cepler yalnızca ceketler için sanatsal bir görünüş vermek amacıyla koyulmuş gibi görünüyor olsalar bile geçmişte bu durum bayağı farklıymış. Trençkotların geniş ve derin cepleri harita, dürbün ya da öbür eşyaların kolayca taşınması ve gizlenmesi amacıyla tasarlanmıştır. Yağmura karşı olarak cepleri kapatmak amacıyla da düğmeler oluşturulmuştur.

Trençkotunuzu Doğru Kombinleyin!

Vücut yapınıza ve stilinize en çok uyan trençkotu bulduktan sonra geride yalnızca giyeceğiniz diğer kıyafetlerle kombinlemek kalıyor. Eğer tarzınız daha çok sportifse klasik tarzda bir trençkot tercih etmeniz çok mantıklı olmayacaktır. Eğer vücuda tam oturan bir modelde trençkot alacaksanız düğmeli ve kemerli olanlarını tercih etmekte fayda var. Öte yandan düğmesiz, sadece kemeri olan trençkot modelleri görmeniz de mümkün.

Oldukça pratik bir kıyafet olduğu için trençkotları eteklerle, tulumlarla, elbiselerle ve daha pek çok farklı seçenek ile bir araya getirmeniz mümkün. Etek uzunluğu trençkot giyerken dikkat etmeniz gereken konulardan biri. Etek ile trençkot uzunluğunun aynı olmasına veya etek uzunluğunun daha kısa olmasına mümkün olduğunca özen gösterin.

Bir pantolon-ceket veya etek-ceket kombininin üstünde giyebileceğiniz orta veya daha uzun trençkotlar ile iş kadını tarzınızı yaratabilirsiniz. Bu tarza bir de eşarp ekleyebilirsiniz!

Bir önceki yazımıza https://www.zuhre.com.tr/blog/icerik/pardosunuze-en-uygun-esarp-nasil-secilir linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: E-Ticaret,Zühre
Mart 24, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR