Kışlık Montlar Nasıl Saklanır?

Kışlık Montlar Nasıl Saklanır?

Yazın yaklaşınca, havaların da ısınmasıyla hemen herkesi bir telaş sarar. Cıvıl cıvıl gelen yaz için bahar temizlikleri, yeni alışverişler, dolap düzenlemeleri başlar. Kışlık kıyafetleri birkaç aylığına ortadan kaldırmak da bu düzenlemelere dahildir. 

Ortadan kaldırılan kıyafetlerin başını hem kalınlığı dolayısıyla çok yer kapladığından hem de de yazın hiç giyilmedikleri için montlar çeker. Dolaplarda incecik, tiril mi tiril elbiselere yer açmak için montları bir süre ortadan kaldırmaktan başka bir seçenek yoktur. Peki ya kışlık montlar nasıl saklanır, kaldırılan yerlerde bu kıyafetleri nasıl muhafaza etmeliyiz? İşte bu yazıda size bu sorunun cevabını vereceğiz. 

Kışlık kıyafetleri, özellikle de montları uzun süre kullanabilmek için onları iyi muhafaza etmek gerekir. Kullanılmayan birkaç ay boyunca eskimeden ilk günkü gibi kalabilmesi, çok da fazla yer kaplamaması, kirlenmemesi, kokmaması için yapılması gereken bazı püf noktalar elbette var. 

Yazımızda size bu püf noktalardan bahsederek, kışlık montları nasıl daha uzun ömürlü kullanılır ve nasıl saklanır gibi sorularının cevabını vereceğiz.

Kışlık Montlar Nasıl Saklanır?  

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Kışlıklar Ne Zaman Kaldırılmalı?

Havaların ısınmaya başlamasıyla bir an önce incecik kıyafetler giymek istemek oldukça doğal fakat güneşe aldanıp kışlıkları hemen kaldırmamak gerekir. Kışlık montlar nasıl saklanır sorusundan önce kışlıklarının ne zaman kaldırılacağına karar verilmeli. Yeni ısınmaya başlayan havalara karşı kışın soğuğundan daha yeni çıkan narin bünyeler hasta olmaya pek meyillidir. 

Herkesi saran yaz özlemiyle birlikte bir an önce tiril tiril elbiseler çiçekli gömlekler giymek isteyenlerin öncelikli olarak dikkat etmesi gereken şey bahar gripleri. Bahar griplerine yakalanmamak için ilk açan güneşle beraber hemen kışlıkları rafa kaldırmamakta fayda var. 

Kışlıkları kaldırmanın net bir tarihi olmasa da havaların iyice ısındığından emin olduktan sonra, mayıs ayının ortasına doğru yavaş yavaş kalın montları, yünlü kazakları kaldırmak, dolapta yazlık kıyafetlere yer açmak daha uygun olacaktır. 

Kışlıkları Kaldırmadan Önce Temizlik

Kışlık kıyafetleri birkaç aylığına ortadan kaldırmadan önce hem kaldırılacak kıyafetlerin, hem de bu kıyafetlerin kaldırılacağı yerlerin tertemiz olmasına oldukça özen göstermek gerekir. Özellikle kaldırılacak kışlık kıyafetlerin üzerinde leke kalması durumunda, yaz sürecinde birkaç ay detaylı temizlenmeyecekleri için bu lekelerin çıkmayan kalıcı lekelere dönüşme ihtimalleri çok yüksek. Bu nedenle kışlık montlar nasıl saklanır sorusuna en önemli cevaplardan biri temizliktir. 

Kaldırılacak kıyafetler özenle gözden geçirilmeli ve temizlenmelidir. Kıyafetler temiz gibi görünseler bile görünmeyen deodorant kalıntıları gibi şeyler uzun süre kaldığında kıyafetlerde sararmalara ve renk değişimlerine neden olabilmektedir. Aynı şekilde kıyafetlerin kaldırılacağı yerlerin de oldukça temiz ve ferah olması gerekir. 

Herhalde kimse kıyafetlerini tozlu ve rutubetli yerlerde muhafaza etmek istemez. Ayrıca kışlık kıyafetleri kaldırdıktan sonra da düzenli aralıklarla hava aldırmak, uzun vadede kıyafetlerde istenmeyen kokular oluşmasını da engeller. Kaldırılacak kıyafetler arasında bulunan yıkanamayan montlar, pardesüler gibi makineye atılmaması gereken eşyaları da kaldırmadan önce mutlaka kuru temizlemeye göndermek gerekir. 

Yıkanmamış, yeterince temizlenmemiş eşyalardaki lekeler, yemek kalıntıları güve gibi hayvanların eşyalara dadanmasına sebebiyet verebilir. Kaldırılan giysilerin ve kaldırılacak alanın tamamen kuru olduğundan da emin olmek gerekir, nemli alanlarda kalan nemli giysiler küflenebilir ve kötü sonuçlara sebebiyet verebilir.

Kışlık Montunuzu Asmalı mısınız Katlamalı mı?

Öncelikle asarak muhafaza etmenin daha doğru olduğu türlerden başlayalım. Kıyafetleri asarak muhafaza etmek istenmeyen kırışıklıkları, montların modelinin bozulma ihtimalini yok eder. Paltolar, kabanlar gibi uzun modelleri bir kıyafet torbasının içine koyduktan sonra asarak saklamak şekillerinin bozulmaması için çok daha sağlıklı olur. 

Ayrıca montları asarken ahşap askılar tercih etmek daha doğru olur. Bunun yanında katlayarak muhafaza etmenin mümkün olduğu mont modelleri de vardır, şişme veya kaz tüyü modelleri katlayarak saklamak mümkün. 

Bu konuda en önemli detay montları doğru şekilde katlayarak içindeki tüylerin bir sonraki seneye kadar topak olmasını önlemek. Şişme veya kaz tüyü modelleri doğru şekilde katladıktan sonra bir temizliğinden emin olunan hurcun içine koyarak saklamak doğru olur. 

Kışlık Montunuzu Asmalı mısınız Katlamalı mı?  

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Kışlık Montlar Kaldırılmadan Önce Nasıl Temizlenmeli?

Kışlık montlar nasıl saklanır sorusundan önce düşünülmesi gerekenlerden biri de montların temizliğidir. Kışlıkları bir süreliğine rafa kaldırmadan önce temizliğin ne kadar önemli olduğundan zaten bahsetmiştik. Kışlık mont modellerini kaldırmadan önce de hangi türün nasıl temizleneceğini bilmek çok önemlidir. 

Öncelikle temizlenmeden önce bütün montların etiketinde yazan temizleme talimatlarına bakmak gerekir. Yün montların öncelikle eğer lekeli yerleri varsa bu lekeli yerler fırçalanır. Büyük bir yıkama torbasına yerleştirilerek yıkanabilir, böylece makineye takılıp yırtılma olasılığı olmaz. 

Şişme montlar da genellikle çamaşır makinesinde yıkanabilir. Yıkama işlemi bittikten sonra bu modellerin açık havada kurutulması çok daha doğru olur. Deri ceketler ve montlarda ise temizleme işi biraz daha teferruatlıdır. Anilin cilalı deriler elde yıkanabilirken, süet ya da nubuk montların asla elde yıkanmaması gerekir. 

Mont yıkanmadan önce derinin renk hassasiyetini kontrol etmek için iç bölümüne nemlendirilmiş bir bez sürülerek renk bulaşıp bulaşmadığına bakılabilir. Yıkama bittikten sonra deriler asla sıkılmamalıdır. Doğrudan güneşin altında ya da kurutma makinesinde kurutulmamalıdır. 

Montları Hangi Materyallerde Saklamak Doğru Olur?

Kışlık montlar nasıl saklanır sorusunun bir cevabı da montları bir sonraki kış tekrar kullanılıncaya kadar nasıl muhafaza edildiğiyle ilgilidir. Bu montun başına bir şey gelmemesi açısından çok önemlidir. 

Açık renkli kıyafetler kolayca sararabildiğinden dolayı açık renkli olan montları plastik poşetlerde saklamak yerine kumaş kılıflara ve hurçlara koymak daha doğru olur. Aynı şekilde deri olan ürünler de asla plastik materyallerle muhafaza edilmemelidir. 

Aksi takdirde deri ürünler plastik torbalarda kolayca küflenebilirler. Eşyalar mümkün oldukça kuru ve nem oluşmayacak şekilde saklanırsa çürümelerin ve kokuların önüne geçilebilir. Şişme mont modelleri havası elektrik süpürgesiyle alınarak sıkıştırılan hurçlarda saklamak da yerden tasarruf sağlar. 

Kışlık Montları Kaldırırken Düzen Çok Önemli

Kışlıkları kaldırırken düzenli olmak ihtiyaç halinde aranılan eşyaları kolayca bulabilmek için çok önemlidir. Bahar aylarında, soğuk yaz günlerinde giyilebilecek olan nispeten daha ince montları daha kolay ulaşılabilen yerlere koyunca, ihtiyaç duyulan anda bulmak çok daha kolay olur. 

Aynı şekilde daha kalın olan kışlık montlar da kolayca ulaşılır olmayan yerlere konulabilir. Bu şekilde kışlıklar tekrar dolaba yerleştirilirken de çok daha kolayca yerleştirilebilirler.

Doğru Bilinen Bir Yanlış: Naftalin

Yıllardır kışlık montlar nasıl saklanır sorusunun yanıtlarından biri naftalin kullanmak olmuştur. Anneanneler, babaanneler, nineler kışlıkları kaldırırken hem kötü kokmasın hem de rutubet oluşmasın diye kenarlarına köşelerine naftalin sıkıştırırlar. Fakat bilim insanlarının araştırmalarına göre naftalin insan sağlığına zarar veren maddeler içeriyor. 

Bu nedenle naftalin yerine alternatif ürün koruyucu materyaller bulmak gerek. Güve koruyucular, eşyaları güvelerden, güve yumurtalarından koruduğundan kesinlikle eşyaların yanına konulmalıdır. Bunun yanında koku oluşumunu önlediğinden sedir ağacı kokulu doğal ürünleri de eşyaların yanına koymak güzel bir seçenek olabilir. 

Önceki yazımıza https://www.zuhre.com.tr/blog/icerik/tarzinizi-yansitabileceginiz-ofis-kombinleri linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Kışlık Montlar Nasıl Saklanır?
Şubat 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR